Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye-Ermenistan: 2024 neler bekliyor? 

Ermenistan ile Türkiye ilişkileri, Azerbaycan ve Ermenistan barış müzakerelerine de bağlı olarak belirsizliğini korurken, son gelişmeler neleri işaret ediyor? 

Ermenistan ile Türkiye ilişkileri,

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasında yer alan ibare ile Türkiye 21 Eylül 1991’de bağımsızlığını ilan eden Ermenistan’ı 16 Aralık 1991’de tanımış, Karabağ savaşı ile sınırını kapatmıştı. 

İlişkelerin normalleşmesi süreciyle 2008’de gelinen nokta, 2009’da Zürih Protokollerinin imzalanmasıyla sonuçlandı. 

Ancak protokollerde hedeflenen amacın sekteye uğramasıyla uygulamaya geçilemeden biten bir sürece dönüştü. 

2000’li yılların vekalet savaşı olmadan birebir aktörlerin dahil olduğu en büyük savaşı olan Karabağ savaşı ise yeni bir gerilim yaşadı. 

Tabi ki yakın tarihten bahsediyoruz, her şey aslında 1915’te başlıyor, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle devam ediyor. 

Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri 

Bugün Ermenistan, Azerbaycan ilişkilerindeki son durum ve Türkiye açısından değerlendirmesini yapacak olursak belirsizlik hala sürüyor. 

Aralık’ta Ermenistan ve Azerbaycan esirlerin karşılıklı bırakılmasını müjdeledi. Her taraftan bir çok olumlu ve barışçıl politikacı ve gazeteci bunun barış için bir milat olmasını diledi. 

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Garo Paylan, X’te “Barışın yolu bu tip güven artırıcı adımlarla açılacaktır. Kalıcı bir barış için hep beraber sorumluluk alalım” dedi. 

Şubat ayında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya’nın Münih şehrinde bir araya geldi. 

Üçlü görüşmeye katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, görüşme sonrası yaptığı açıklamada iki ülke liderlerinin farklılıkları barışçıl yollarla çözme sözü verdiklerini söyledi.

Scholz, barış görüşmelerinin hızla sonuçlandırılması çağrısında bulundu.

Türkiye-Ermenistan’a etkisi

Türkiye, bu iki ülke arasında Azerbaycan’a açık taraf olan çizgisiyle ilişkiler de bilindiği gibi bu iki ülke arasındaki ilişkilere bağlı durumda. 

Ermenistan tarafından bakıldığında iki ülkesindeki kalıcı barışa ve sınırın açılmasına daha fazla Türkiye tarafından bir isteksizlik söz konusu. 

İki ülke arasındaki temel sorun olarak görülen ve Ermenistan’ın soykırımın tanınması için uluslararası politik duruşundan vazgeçilmesi talibi ile Karabağ sorunuyla ilgili gazeteci Alin Ozinian’ın da deyimiyle kilit noktalar tam olarak çözülmese de gelişmeler yaşanmış oldu. 

Analist Ozinian, verdiği röportajda “Biden’ın 24 Nisan’da (2022) ‘soykırım’ demesi, yani Obama gibi ‘büyük acı’ dememesi ve ABD Senatosu’nda soykırımla ilgili iki karar alınması ‘bu bir soykırımdır’ şeklinde Amerika’nın da tavrını ortaya koydu” derken eklemişti. 

“Dünyada soykırımı kabul eden tüm ülkelerin yanı sıra ABD’de başkanlık seviyesinde 1915’i soykırım olarak tanımış oldu. Şunu söylemeye çalışıyorum; bir çok sorun çözülmüş oldu önkoşul olarak gördüğümüz.”

Son olarak bugün Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un ev sahipliğinde, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasında Berlin’de yapılan barış müzakerelerinin sona eridği açıklandı. 

Ermenistan ve Azerbaycan, barış anlaşması müzakerelerinin devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Yeni gelişmeler hala muğlakta kalırken, temelde bölgesel ve ticari gerekliliklerin sonucu nereye kadar götürebileceği de belirsizliğini koruyor. 

Pınar Tarcan

  • Bu makale n-ost işbirliği ile “Competative Narratives” projesi kapsamında hazırlanmıştır.